Beppie Bakt vlechtbrood

Bron

 

Beppie Bakt vlechtbrood

 
Dit recept is niet zo moeilijk, maar het vlechten van het brood is een hele kunst. Pak er een filmpje bij en dan lukt het vast. Dit vlechtboord smaakt heerlijk en is prachtig om te serveren bij een feestelijk ontbijt of lunch.

Dit heb je nodig:

 
1 zakje instant gist
3 dl lauwe melk (eventueel water)
450g Bountiful speltbloem
25g boter plus 1 eetlepel boter
1 tl suiker
1,5 tl zout
1 ei

Bron

 

Zo maak je het:

 
Doe de gist met de suiker en een beetje van de melk in een kommetje. Roer dit goed door en laat 10 minuten staan.

Bron

 
Voeg de zout toe aan de bloem. Doe daarna het gistmengsel en de boter erbij en voeg beetje bij beetje de melk toe. Kneed kort door. Doe in een kom en laat 15 minuten afgedekt staan.

Bron

 
Haal het deeg uit de kom en kijk of er nog wat melk of bloem bij moet. Kneed vervolgens 10 minuten met de hand of 3 minuten met de mixer en deeghaken. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen.
Weeg het deeg. Verdeel het in 6 gelijke stukken. Bol de stukjes op en laat nog 10 minuten rijzen onder wat huishoudfolie.

Bron

 
Rol uit tot rolletjes van ongeveer 35 cm. Doe dit rustig en zonder kneden.
Leg de rollen in een stervorm en ga vlechten.

Bron

 
Leg rol 6 russen 3 en 4. Leg rol 2 naar 6. Leg rol 1 tussen 3 en 4. Leg rol 5 naar 1.
Houd in de gaten dat de plek van de rol zijn nummer bepaald, de rol heeft dus geen vast nummer.
Herhaal deze handeling tot je het hele brood gevlochten hebt. Je kunt ook een YouTube filmpje gebruiken. Dat is misschien duidelijker. Stop de uiteindes onder het brood.

Bron

 
Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk het brood hiermee.
Laat nu rijzen totdat het brood verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bak het brood vervolgens in ongeveer 20 a 25 minuten gaar.
Bestrijk met de eetlepel boter.

Bron

 
Eet smakelijk!

Beppie