Beppie Bakt rozijnen notenbrood

Bron

 

Beppie Bakt rozijnen notenbrood

 
Brood maken kost even tijd, maar dan heb je ook iets heel lekkers. Heerlijk met een beetje boter of eerst even in het broodrooster.

Dit heb je nodig:

 
• 400g Bountiful speltmeel
• 100g speltbloem
• 7 gram droge gist
• 10 gram zout
• 100g Bountiful noten (bijv amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, etc)
• 100g Bountiful rozijnen
• Een halve theelepel suiker
• 300-350 ml handwarm water

Bron

 

Zo maak je het:

 
Meng de gist met de suiker en een beetje van het water, laat even staan.

Bron

 
Meng alle overige ingrediënten, behalve het water, in een kom. Je kunt de noten eerst eventueel een beetje kleiner hakken.
Voeg nu het gist en daarna het warme water toe, niet alles tegelijk. Kijk hoeveel je nodig hebt om een mooie elastische bal te kneden. Je kan wat minder, maar ook wat meer nodig hebben.

Bron

 
Leg het deeg in een kom met een vochtige theedoek erover. Laat ongeveer een uur rijzen. Het volume moet aanzienlijk zijn toegenomen. Als dit niet zo is, laat dan nog wat langer rijzen.

Bron

 
Vet een broodblik in en bedek de binnenkant met wat bloem.
Pak het deeg en druk het plat. Je mag het eventueel nog heel kort even doorkneden. Druk het deeg plat tot een cirkel (niet breder dan je bakblik) en rol deze op. Leg de rol met de naad naar onderen in het bakblik.
Snijd het brood in met een mes.
Laat het brood nu opnieuw rijzen onder een vochtige theedoek. Ongeveer een half uur.

Bron

 
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Plaats het brood in de oven en bak 5 minuten op 220 en daarna nog ongeveer 25 minuten op 180 graden.
Voor een knapperig korstje kan je 5 minuten voor het einde van de baktijd het brood aan de bovenkant met een kwastje met wat water nat maken.
Je kan checken of een brood gaar is door op de bovenkant te kloppen. Als het hol is, is het gaar. Haal het brood uit het bakblik en laat goed afkoelen voordat je het aansnijd.

Bron

 
Eet smakelijk!

Beppie