Mag het iets minder ZOUT?

Bron

 

Mag het iets minder ZOUT?

 
Zout hebben we nodig om gezond te blijven, maar we eten tegenwoordig veel teveel zout. Dit komt omdat het grootste deel van het zout dat we binnen krijgen door fabrikanten wordt toegevoegd aan ons eten. Denk dan bijvoorbeeld aan soep, saus, brood, pizza, allerlei pakjes en zakjes, maar ook in koekjes, andere zoetigheden, koffiemelk en dranken zit vaak zout. De kans op een tekort aan zout is dan ook heel erg klein. Per dag is het maximum voor een volwassene 6 gram en daar zit je al snel aan. We hebben eigenlijk aan 2 of 3 gram al genoeg. We eten jaarlijks al gauw een kilo zout teveel. Teveel zout eten kan zorgen allerlei gezondheidsproblemen.

Hieronder een aantal handige tips van het voedingscentrum om minder zout te eten.

1. Zout is zout

Himalayazout, zeezout, Keltisch zout, het is allemaal gewoon zout. In alle soorten zit ongeveer evenveel natrium, een belangrijk bestanddeel van zout. Ook zit in deze alternatieve soorten zout geen jodium. Wie minder zout wil eten, gebruikt hiervan dus ook zo min mogelijk.

2. Zelf koken

80% van het zout dat we eten komt uit producten waar zout van nature in zit of waar het aan is toegevoegd door fabrikanten. Maak je zelf sauzen, marinades, dressings of bijvoorbeeld soep, dan bepaal jij hoeveel zout je toevoegt.

3. Geef je eten smaak zonder zout

De andere 20% van het zout dat we eten, voegen we zelf toe bij het koken of aan tafel, om het eten smaak te geven. Maar er zijn er zoveel andere, gezondere smaakmakers, zoals verse of gedroogde kruiden.

4. Minder zout

Als je wil matigen met zout kun je beter niet kiezen voor grof zout of een zoutmolen. Een zoutmolen maalt het zout grof waardoor je ongemerkt veel meer zout toevoegt aan het eten.

5. Eet niet te veel producten buiten de Schijf van Vijf

In de Schijf van Vijf vind je vooral producten zonder toegevoegd zout. Aan brood, kaas, gezouten vis en peulvruchten in blik of glas is wel zout toegevoegd, maar die leveren ook nuttige voedingsstoffen. Er zijn echter ook producten waaraan veel zout is toegevoegd en die weinig voedingstoffen bevatten. Denk aan sauzen, snacks, koek en gebak. Als je vooral uit de Schijf van Vijf eet en minder buiten de Schijf van Vijf dan krijg je niet te veel zout binnen en genoeg voedingsstoffen.

6. Check het etiket

Soep, sauzen, bewerkt vlees (zoals hamburgers, rundervink, worst en vleeswaren), kant-en-klare vleesvervangers, kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s bevatten vaak veel zout. Eet je deze wel eens, maar wil je minder zout eten? Bekijk het etiket van voorverpakte producten en vergelijk verschillende producten. Door etiketten te vergelijken kun je voor minder zoute varianten kiezen. Dat scheelt vaak een heleboel.

Bron

 
Koken met smaakmakers zoals ui, knoflook, citroen, paddenstoelen, bleekselderij en allerlei verse of gedroogde kruiden zorgt voor veel smaak aan je eten. Ga bewust op zoek naar die lekkere smaken, neem de tijd om te koken. Het is misschien wel even wennen om minder zout te eten, maar na een paar weken wil je niet anders en je lichaam zal je dankbaar zijn.