Boterhamspreads van rode linzen

Boterhamspreads van rode linzen

 
Linzenspread is lekker en gezond op geroosterd brood, crackers, rijst wafels, toastjes of om groentesticks in te dippen. Je kan er allerlei kruiden of kruidenmixen aan toevoegen en lekker mee experimenteren. Hier zijn een paar mogelijke variaties.
 

 

Variant 1

 

Ingrediënten:

 

  • 250 g ongekookte Bountiful rode linzen
  • Een paar teentjes  knoflook
  • 1 fijngesneden ui
  • Een beetje Bountiful kokosolie
  • Kruiden naar smaak. Bijvoorbeeld: kaneel, komijn, kerrie, gember, paprika

 

Bereiding:

 

  1. Bak de kruiden aan in wat olie. Laat de kruiden niet verbranden. Bak vervolgens de ui en knoflook even mee. Voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook en voeg tot slot de linzen toe.
  2. De linzen zijn in ongeveer 20 minuten gaar. Prak de linzen als ze gaar zijn een beetje met een vork tot de juiste structuur en laat goed afkoelen.
  3. In de koelkast bewaren.

 

Variant 2

 

Ingrediënten:

 

  • 250 g Bountiful rode splitlinzen
  • 500 ml water
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Een handvol zongedroogde tomaten.
  • Citroensap van een halve citroen
  • een snuf chilipoeder
  • Een beetje Bountiful kokosolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1a 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • Een half groentebouillonblokje

 

Bereiding:

 

    1. Bak de kruiden aan in wat olie. Laat de kruiden niet verbranden. Bak vervolgens de ui en knoflook even mee.
    2. Voeg een halve liter water toe en het bouillonblokje toe breng het geheel aan de kook en voeg tot slot de linzen toe.
    3. Als de linzen (na ongeveer 20 minuten) gaar zijn, laat het mengsel dan eerst afkoelen.
    4. Doe het linzenmengsel in de keukenmachine, of gebruik een staafmixer, en voeg de gedroogde tomaten, het tomatenpuree en wat citroensap toe. Als je van pittig houdt voeg je ook wat chilipoeder toe. Maal tot een vrij gladde spread.

 


 

In plaats van zongedroogde tomaten en tomatenpuree kan je ook olijven of gebakken champignons door de spread doen.