Jamtaartjes, glutenvrij en vegan.

Beppie Bakt jamtaartjes, glutenvrij en vegan

 
Op speciaal verzoek ben ik aan het uitvogelen hoe je een lekkere glutenvrije versie van jamtaartjes maakt. Deze versie maak ik ook gelijk vegan. Ik ga hiervoor 3 varianten proberen: met banaan, met chiazaad en met vegan yoghurt. Wil je niet perse vegan jamtaartjes, dan kan je ipv banaan, chiazaad of vegan yoghurt een half losgeklopt ei gebruiken en dan mag je de kokosolie vervangen door boter.

Dit heb je nodig:

 
125 gram Bountiful amandelmeel
125 gram poedersuiker
65 gram gesmolten Bountiful kokosolie
1 snuf zout
2 el vegan yoghurt of ¼ geprakte banaan of 1 theelepel Bountiful chiazaad (15 minuten geweekt in 3 tl water)
1 halve biologische citroen
10 tot 12 theelepels Bountiful Fruitbeleg (bosbessen, aardbei, abrikozen of kersen)
 

Zo maak je het:

 
Doe meel, suiker en olie met een snuf zout in een kom en kneed goed door.
Kneed de geprakte banaan, het chia papje of de vegan yoghurt goed door. Rasp de helft van de citroen erboven.
Glutenvrije deegjes zijn altijd wat vloeibaarder dan wanneer je ‘’gewoon’’ meel of bloem zou gebruiken. Dit is niet erg. Zet een half uurtje in de koelkast, zodat de kokosolie weer wat opstijft.
Op onderstaande foto zie je bovenaan deeg met chiazaad, dan met de klok mee: deeg met vegan yoghurt en deeg met banaan.

Bron

 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schep dan een eetlepel deeg/beslag in de vormpjes en spreid een beetje uit. Druk met een vinger een klein kuiltje in het midden.
Doe in het midden van ieder deegtaartje een theelepeltje fruitbeleg.
Op onderstaande foto zie je van boven naar beneden; jamtaartjes met chiazaad, met vegan yoghurt, met banaan.
 

Bron

 
Zet de taartjes in de oven en bak in 20-30 minuten lichtbruin. Ze mogen iets kleuren.
Haal uit de oven, laat minstens een kwartier afkoelen en wip dan uit de cupcakevorm op een rooster om nog wat verder af te koelen. Bedek het rooster met een stukje keukenrol om overtollig vet te absorberen.
Nu de grote vraag: zijn de taartjes gelukt en zijn ze ook lekker?
Jamtaartjes met chiazaaad: ik ben geen fan van chiazaad, maar deze taartjes zijn het beste gelukt en ook het lekkerste qua smaak! Heerlijk!

Bron

 
Jamtaartjes met banaan: mislukt te nat! Geen foto waardig haha.
Jamtaartjes met vegan yoghurt: Beetje te nat, ook na wat langer laten bakken. Ik denk dat 1 el vegan yoghurt genoeg is. Nog maar eens een keer proberen.

Bron

 
Eet smakelijk!

Beppie

(Origineel recept van Jamie Oliver, de vegan varianten zijn recepten van Bountiful)