Boekweitbrood


 

Beppie Bakt Boekweitbrood

 
Boekweit bevat geen gluten, maar let wel op dat door het verpakken van onze producten er toch  sporen van gluten in het meel aanwezig kunnen zijn. Bountiful heeft wel glutenvrije boekweitvlokken in het assortiment. Van deze vlokken kan je makkelijk meel maken door ze in de blender te vermalen. Dit recept vond ik op de website van het voedingscentrum.

Dit heb je nodig:

 

  • ± 3½ dl lauw water
  • Zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 1 tl suiker
  • 550g Bountiful boekweitmeel
  • 10g zout
  • 3 el Bountiful kokosolie of vloeibare margarine

 

Bron

 

Zo maak je het:

 

  1. Los de gist op in het lauwe water en voeg de suiker toe. Laat 10 minuten staan.
  2. Meng het boekweitmeel en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de gistoplossing en de olie of margarine in het kuiltje.
  3. Mix met een mixer met kneedhaken of kneed met de hand tot een soepel deeg is ontstaan.
  4. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen.
  5. Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine.
  6. Kneed het deeg nogmaals kort door en doe het in de vorm.
  7. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats nog een half uur rijzen.
  8. Warm de oven voor op 200° C.
  9. Bak het brood in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar.
  10. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
  11. Snijd het brood in sneetjes. Verpak het eventueel in porties in diepvrieszakjes en vries dit in.

Bron

 
Tip: Een cakevorm geeft bij brood van glutenvrije meelsoorten een minder droge korst, dan een brood gebakken in een donkere broodbakvorm.

Het brood is minder gerezen dan ik had verwacht. Ook na nog wat langer rijzen niet. Het is daarom geen hoog brood geworden. De smaak is goed. Lekker! Je proeft de boekweit en het brood heeft een prettige structuur. Hmmm

Eet smakelijk

Beppie