Over koolhydraten

Koolhydraten

 

Het is helemaal hip om koolhydraat-arm te eten. Wat zijn koolhydraten en moet je ze echt zoveel mogelijk vermijden?

Wat zijn koolhydraten

 

Koolhydraten zitten in onze voeding. Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Glucose is brandstof voor onze cellen. Alle koolhydraten verhogen ons bloedsuikergehalte, maar dat doen ze niet allemaal even snel. Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Omdat deze voeding vaak ook veel voedingsvezels bevat zijn langzame koolhydraten beter voor ons. Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven lang een verzadigd gevoel, waardoor er minder kans is om je te overeten. Ook zijn vezels heel belangrijk voor een gezonde darmwerking.

Gezonde koolhydraten

 

Koolhydraten zijn geen dikmakers. Dit wordt vaak gedacht, maar ze zijn juist brandstof voor ons lichaam. Alleen als je meer eet dan je verbrand kan je er dik van worden. Zonder deze brandstof gaat je lichaam spieren verbranden. Je voelt je dan slap en je verbranding vertraagt. Onze hersenen kunnen zelf helemaal niet zonder glucose (een soort koolhydraat). Je hebt kans op een tekort aan vitamines, mineralen en vezels als je te weinig koolhydraatrijke producten eet uit de Schijf van Vijf. De Gezondheidsraad adviseert dat bij volwassenen tussen 40 en 70% van alle calorieën uit koolhydraten wordt gehaald. Goede bronnen zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit.

Ongezonde koolhydraten

 

Koolhydraatrijke producten die arm zijn aan voedingsstoffen, zoals frisdrank, koek, andere producten van witmeel en snoep, kunnen beter in zeer beperkte mate worden genomen. Deze snelle koolhydraten uit frisdrank, koek en snoep verhogen je bloedsuikergehalte in een relatief korte tijd en bevatten weinig vitaminen en mineralen. Je lichaam reageert daarop door snel insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Met een lage bloedsuikerspiegel krijg je weer trek. De meeste mensen eten te veel van dit soort koolhydraten.

 

Koolhydraten vermijden

 

Koolhydraten helemaal vermijden is dus geen goed idee. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Heb je een allergie, intolerantie of chronische aandoening, dan kan het soms wél goed zijn om op te passen met koolhydraten of ze (bijna) helemaal uit je voedingspatroon te halen. Het is altijd verstandig om dan te overleggen met een voedingsdeskundige en of arts.

 

Bron