Speltbrood met rozijnen en noten

logo Beppiebakt-page-001

Beppie Bakt Speltbrood met Rozijnen en Noten

 

 

Niets is lekkerder dan de geur van zelfgebakken brood. Ik heb van die vlagen waarbij ik heel vaak zelf brood bak en dan ineens weer een hele poos niet. Met zelf brood bakken bedoel ik dus geen broodmix, maar zelf alle ingrediënten bij elkaar sprokkelen. Hoewel een lekkere broodmix echt niet verkeerd hoeft te zijn trouwens.

Wat heb je nodig voor 1 brood:

 

IMG_0463

Bron

 

250 g Bountiful (volkoren) Speltmeel
250 g (spelt) bloem
10 g zout
7 g droge gist
320 ml lauw water
120 g rozijnen
100 g Bountiful Notenmelange
2 tl kaneel

Zo maak je het:

Doe het meel, de bloem, zout en de kaneel in een kom. Meng goed.

Voeg de gist toe en meng erdoor heen. Gist mag niet in direct contact komen met zout. Daarom even apart toevoegen.

Voeg het water beetje bij beetje toe en kneed er een soepel deeg van. Maak het niet te nat. Voeg anders wat bloem toe.

Kneed 10 minuten. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt. Een heerlijk therapeutisch werkje.

IMG_0466

Bron

Stop het deeg in een bebloemde kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.

Hak in de noten grof. Ik gebruik veel noten en rozijnen, maar je kan de hoeveelheid natuurlijk zelf bepalen. Kneed deze door het deeg. Je kunt het deeg ook uitrollen tot een lap en daar de noten en rozijnen overheen strooien en vervolgens de lap een aantal keren dicht vouwen tot de gewenste broodvorm. Leg de naad altijd naar onderen.

Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.

Garneer het brood eventueel met wat havervlokken.

Bak het brood in ongeveer 35 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat het brood afkoelen op een rooster. Nog een beetje warm smaakt het brood het allerlekkerste! Bij ons is zelfgebakken brood altijd zo op. Al dat werk…pffff. Oh enne niet zoals ik vergeten dat je een brood in de oven hebt staan. Behoorlijk krokante korst, maar gelukkig nog steeds heeeeerlijk en goed smeuïg van binnen.

IMG_0482

Bron

 

Beppie