Bulgur

Bulgur is tarwe die eerst gestoomd is en daarna gemalen. De korrels kunnen zeer fijn tot grof zijn. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de korrel. Bulgur komt uit het Midden-Oosten. Er zijn variaties in de bereidingswijze en elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. Je kan het gebruiken als vervanging voor rijst, couscous, pasta of andere granen in de meeste bereidingen. Het is snel klaar en zowel warm als koud heerlijk.
Bulgur kan worden gekookt in een beetje water (er moet ongeveer een centimeter water op de korrels blijven staan). Vervolgens op een zacht vuur 8 tot 10 minuten laten koken. U kunt er ook heet water over gieten en dan de kom 10-15 minuten afgedekt laten staan.

Bountiful Bulgur is biologisch.

Hier enkele eenvoudige recepten met Bulgur:

Lauwwarme Bulgur Salade

Ingrediënten: 250g pak Bountiful bulgur, gekookt water: 2 keer zoveel als de bulgur (meten met kopjes),1 paprika, 1 komkommer, 1 bosuitje, tuinboontjes, vers of uit de vriezer (half pakje), doperwtjes, vers of uit de vriezer (half pakje), pakje cherrytomaatjes, pakje feta, peper en zout, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, een snufje koriander.

Bereiding: in een grote kom giet je het gekookte water bij de bulgur. In zo’n tien minuten wordt het water door de korrels opgezogen. In de tussentijd kun je mooi de boontjes en erwtjes (kort) gaar koken en de paprika, komkommer, cherrytomaatjes, bosuitje en feta in blokjes snijden. Controleer of al het water is opgezogen door de bulgur. Zo niet, gebruik dan een vergiet om het resterende water uit de bulgur te laten lekken (druk eventueel een beetje aan). Nu mag alles door elkaar. Beetje zout, peper, citroensap, olie en koriander door het gerecht scheppen en de bulgur mag op tafel!

 

Bulgur Ontbijt

Ingrediënten: een of twee handjes bereide Bountiful bulgur (misschien over van de warme maaltijd?), een schaaltje halfvolle kwark, een snufje kaneel, 1 of 2 handjes Bountiful walnoten en naar smaak bramen of ander rood fruit.

Bereiding: Meng alle ingrediënten door elkaar. That’s it!

 

Turkse Rode Linzen en Bulgur Soep

Ingrediënten: 50g Bountiful rode linzen, 1 el olijfolie, 0,5 ui gesnipperd, klein beetje verse tijm, 1 teentje knoflook, 0,5 el tomatenpuree, 0,5l groentebouillon, 25g Bountiful bulgur, 1 kleine tl gerookte paprikapoeder, een klein beetje (soya)yoghurt om over de soep te druppelen, peper en zout, paar blaadjes munt.

Bereiding: Was de linzen in een vergiet, bak de ui in de olijfolie met de wat zout en de tijm. Voeg de knoflook toe en bak die kort mee, voeg de tomatenpuree toe, bak die een halve minuut mee. Voeg dan de bouillon, de bulgur, de linzen en de paprikapoeder toe. Breng al roerend aan de kook, laat dan 15-20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan tot de linzen en bulgur zacht zijn. Pureer de soep eventueel met een staafmixer of laat hem zo. Maak op smaak met peper en zout, voeg indien nodig wat water toe. Garneer de soep met wat yoghurt en fijngesneden munt.

 

Bulgur Toetje

Ingrediënten: 150 g suiker of 3,5 dl vruchtensap of (soya)melk, 85 g Bountiful bulgur, 2 tl kaneel, 75 g ongezouten pistachenoten, 75 g Bountiful rozijnen, 1/4 tl kruidnagelpoeder, 1/4 tl nootmuskaat, 1/4 tl zwarte peper, 1/2 tl gemberpoeder, 1 tl kardemompoeder, citrusrasp naar smaak. Wat kokosroom, amandelroom of slagroom.

Bereiding: Doe 3,5 dl water en de suiker of in plaats hiervan vruchtensap of (soya)melk in een pan en breng aan de kook. Voeg de bulgur, citrusrasp, pistachenoten en kruiden toe, doe een deksel op de pan en laat alles nog 1-2 minuten koken. Zet het vuur uit en laat nog 10-20 minuten staan.  Maak de bulgur met een vork los en sprenkel er desgewenst wat rozenwater over. Serveer warm of op kamertemperatuur met als saus een paar druppels room erover. Of maak de heerlijke kokosroom van Rens Kroes.