Het jaar van de Boon!!

2016 is door de FAO (Food & Agricultural Organization) van de Verenigde naties uitgekozen tot jaar van de boon!! Bonen worden veel te weinig gegeten in Nederland en dat terwijl ze gezond, goedkoop en bovendien heel lekker zijn! Bonen behoren tot de meest duurzaam geteelde gewassen ter wereld. Als we vlees zouden blijven consumeren zoals we dat nu doen dan wordt het vlees in de toekomst ongelofelijk duur. Als we wat meer bonen eten, hoeven we minder vlees te eten! Dat is ook weer fijn voor de dieren en het milieu. Bonen zijn het voedsel van de toekomst.

bonen ja

Bron

Bonen versus peulvruchten:

Alle groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden gezien als groente.

Peulvruchten zijn de zaden uit de peulen. Ze bestaan uit 2 vruchtbladen waar binnenin zaden groeien. Soms kan de hele peulvrucht gegeten worden, bijvoorbeeld bij peulen en sperziebonen en soms worden alleen de zaden gegeten, bijvoorbeeld bij bruine bonen en erwten.

Soorten peulvruchten

Peulvruchten zijn in te delen in 5 groepen:

  • Verse peulvruchten: doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband
  • Gedroogde of geconserveerde peulvruchten: bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, rode- en zwarte nierbonen (kidneybonen) en spliterwten
  • Kiemgroenten: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé
  • Sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu
  • Pinda’s

Herkomst

Een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten komt van eigen bodem. Witte en bruine bonen worden vooral in Zeeland verbouwd en erwten in Zeeland, West-Brabant, Limburg en Groningen. Onder andere kapucijners, grauwe erwten of rozijnerwten, spliterwten, kievietsbonen, lupine en fenegriek komen uit Nederland.

Peulvruchten worden voor het overgrote deel verkocht in glas en blik. Omdat er minder vraag naar is, worden gedroogde peulvruchten bijna niet gemaakt in Nederland.

Bereiden

Hoe peulvruchten bereid kunnen worden is afhankelijk van de soort. Vanwege natuurlijke gifstoffen kunnen peulvruchten beter altijd gaar gemaakt worden. Daarmee verdwijnen de natuurlijke gifstoffen

  • Peulvruchten uit glas en blik hoeven alleen opgewarmd te worden volgens de bereidingswijze op het etiket.
  • Verse peulvruchten worden op dezelfde manier bereid als groente. De meest voorkomende bereidingswijzen zijn bakken, roerbakken, stomen en koken. Hoe lang ze precies moeten koken, hangt af van de soort.
  • Gedroogde peulvruchten moet je eerst altijd koken. Het duurt lang voordat gedroogde peulvruchten gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze van te voren weekt of een snelkookpan gebruikt. Het koken van peulvruchten in een snelkookpan verkort de kooktijd tot ongeveer een derde. Hoe lang je ze moet koken verschilt per soort. Weken scheelt al gauw zo’n 10 tot 20 minuten. Peulvruchten week je in driemaal hun gewicht in water. De peulvruchten kunnen vervolgens in het weekwater gekookt worden. Zout in het week- of kookwater verkort de kooktijd, maar vergroot de kans op stuk koken.

Bountiful heeft goede kwaliteit biologische peulvruchten voor u in het assortiment, zoals adukibonen, linzen, mungbonen en groene erwten. Deze zijn te verkrijgen in onze webshop of klik hier voor een van onze verkooppunten.