Wat is biologisch precies?

De term biologisch heeft betrekking op de manier waarop ons voedsel tot stand komt. Er gelden zeer strenge regels mbt de biologische landbouw en veeteelt. Deze regels hebben te maken met de zorg voor milieu, natuur en dierenwelzijn. Iedereen die biologische voeding produceert, moet zich aan deze regels houden.

Zorg voor milieu en natuur 
Biologische boeren gebruiken vrijwel geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen. Voor de bestrijding maken de boeren gebruik van natuurlijke vijanden zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes. In plaats van gif te gebruiken om onkruid te bestrijden, wordt er met de hand of met een machine gewied. Ook ligt er veel nadruk op het voorkomen van ziektes. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te kiezen voor sterke rassen die ziekteresistent zijn en door de bodem niet uit te putten. De boeren gebruiken gewone mest die vaak ook nog eens afkomstig is van hun eigen boerenbedrijf en dus absoluut geen kunstmest.

Zorg voor dierenwelzijn
Biologische boeren houden zo veel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Zo kan een biologische zeug lekker in de modder wroeten, lopen biologische koeien zo veel mogelijk in de wei en kunnen biologische kippen heerlijk buiten scharrelen. Bovendien worden er zo min mogelijk ingrepen gepleegd op de dieren. Dat betekent dat een biologische kip gewoon z’n snavel houdt en een varken zijn tanden en staart.

Biologische dieren krijgen de rust en de ruimte om op te groeien. Preventief medicijnen of groeihormonen toedienen is uit den boze. Alleen als een dier echt ziek is, krijgt het medicijnen. Dat gebeurt niet vaak, want biologische dieren zijn door hun gezonde manier van leven en eten veel minder vaak ziek.

Waaraan herken ik een biologisch product?

Alleen producten die tot stand zijn gekomen volgens de wettelijk vastgelegde richtlijnen mogen biologisch heten. Het is wettelijk verplicht om het EU bio blad keurmerk op verpakkingen van biologische producten af te beelden. Vroeger was dit het zwart witte EKO logo. Ook staat er bij het keurmerk een verplicht zgn SKAL nummer. Op internet kan je vinden bij welk bedrijf dit nummer hoort.

eu_organic_donker_0.mini0

 

Waarom zijn biologische producten soms duurder?

Biologische producten zijn vaak iets duurder dan het huismerk, maar ongeveer even duur of iets goedkoper dan de A-merken. Dit heeft altijd een goede reden. Neem bijvoorbeeld kip. Biologische kippen leven langer, hebben meer ruimte tot hun beschikking en krijgen biologisch voer te eten wat duurder is dan gewoon voer. Hierdoor is een biologische kip duurder dan een gewone kip.

Maar ook biologische groente kan duurder zijn dan gewone groente. Dat komt omdat de hoeveelheid groente die een biologische boer per hectare kan oogsten, lager is dan bij een gewone boer. Dit heeft te maken met het feit dat er bij de biologische landbouw geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en ook niet van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is de boer langer bezig met het wieden van onkruid. Biologisch is dus arbeidsintensiever.

Deze informatie komt van de website: http://www.bio-plus.nl/ Voor meer informatie over biologische voedingsmiddelen kunt u deze link volgen.

Bountiful vindt het belangrijk om bij te dragen aan een betere en gezondere wereld voor mens en dier. Daarom hebben wij veel Biologische voedingsmiddelen voor u in het assortiment en hier komen elke keer nog nieuwe producten bij. We leveren deze  tegen een zeer betaalbare prijs. U kunt onze biologische producten vinden bij onze verkooppunten, maar ook in onze webshop.