Allemaal aan de haver!

Vergeet spelt, haver is het nieuwe graan! Tenminste, nieuw? Haver is natuurlijk een oud gewas en iedereen is aan de havermoutpap. Maar als het aan de bakkers ligt, eten we straks haverbrood, haverkoeken en havercrumble. Lekker!

Wat kan gezond eten (zoals haver) betekenen voor Nederland?

Wetenschapper Luud Gilissen van Wageningen University and Research Centre zei in 2013: “Veel. We zijn verkeerd bezig. Bijna dertig procent van de uitgaven gaat uit naar de zorg. Veel geld wordt besteed aan dure medicijnen, met weer tal van bijwerkingen. Met goede voeding kun je veel verbeteren, kosten besparen en heb je een groot deel van al die medicijnen helemaal niet nodig. Ik betreur de medicalisering van de maatschappij. We moeten op onze eigen gezondheid vertrouwen.”

Wat zijn de gezonde eigenschappen van haver?

Gilissen: “In 2012 kreeg haver een belangrijke gezondheidsclaim: het werkt cholesterol verlagend (EFSA). Dit komt door de bèta-glucanen in haver. Per dag een bord havermout (40 gram) met een handje haverzemelen zorgt er al voor dat je voldoende bèta-glucanen binnen krijgt voor het cholesterol verlagend effect. Dat maakt veel andere fabrieksproducten die hetzelfde beloven eigenlijk overbodig.”

Zijn er ook andere gezonde effecten van haver?

Gilissen: “Haver kun je als vleesvervanger gebruiken, omdat de eiwitten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dat is een kwaliteit die tarwe niet heeft. Ook bevat het graan meer olie dan tarwe, waarmee het veel onverzadigde vetten levert.

Dit is een samenvatting van een artikel van GezondNu, hieronder staat de link: https://www.gezondnu.nl/dossiers/cholesterol/haver-h-t-nieuwe-gezonde-graan?utm_source=gezondNU-nieuwsbrieven&utm_campaign=1691fd9665-gezondNU_nieuwsbrief_Week_39_2015&utm_medium=email&utm_term=0_3ec7e71c28-1691fd9665-10019245&mc_cid=1691fd9665&mc_eid=4280fce52d

Voor Bountiful haverproducten kunt u terecht bij een van onze verkooppunten of in onze webshop.