Boekweitmeel, boekweitvlokken en boekweitgrutten

Veel mensen denken dat boekweit een graansoort is. Dit is echter niet zo. Boekweit is een kruidachtige plant die in Nederland verbouwd wordt, maar van oorsprong uit China komt. De boekweitkorrels zijn de zaden van die plant. De vorm van boekweitzaad komt sterk overeen met die van beukennootjes, maar ze zijn veel kleiner. De korrel is driekantig van vorm en heeft een roodbruine dop. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald. Omdat boekweit geen graan is, is het glutenvrij. Het heeft een nootachtige, unieke smaak en kan worden gebruikt in tal van hartige en zoete gerechten.

Boekweitgrutten:

De zaadjes die ontdaan zijn van hun dopjes worden vervolgens gebroken. Dit zijn de zogenaamde grutten. Van boekweitgrutten werd vroeger vooral pap gemaakt.

In vroeger tijden vormde boekweit een belangrijk voedingsmiddel, vooral in streken met arme zandgronden, omdat het een van de weini­ge landbouwgewassen is die het vooral op deze arme gronden heel goed doen.

Boekweitmeel:

Fijngemalen krijgen de zaadjes de naam boekweitmeel. Boekweitmeel is erg geschikt om pannenkoeken, poffertjes en blini’s van te maken. Ook is het lekker in sauzen en soepen. In China, Japan, Korea en andere Aziatische landen worden er ook noedels van gemaakt. Het laat zich, gemengd met andere meelsoorten, ook zeer goed tot brood verwerken.

Boekweitvlokken:

Boekweitvlokken zijn de geplette zaden van de plant. Deze kunnen o.a. tot pap verwerkt worden, strooi wat vlokken in je muesli of gebruik ze om koekjes mee te bakken. De vlokken zijn ook een heel goed bindmiddel en bovendien zo gaar

Gedurende de laatste tientallen jaren is boekweit in onbruik geraakt, zoals veel andere gezonde en eenvoudige voedingsmiddelen. Tegenwoordig wordt het helaas nog maar weinig verbouwd, onder andere omdat de plant erg gevoelig is voor weersomstandigheden.

Net zoals voor granen geldt: bewaar boekweit op een koele, droge en donkere plek. Zo blijft het langer houdbaar.

Er bestaan allerlei heerlijke moderne en gezonde recepten met boekweitgrutten boekweitvlokken en boekweitmeel. Maar vandaag voor jullie een nostalgisch receptje.

 

Grootmoeders boekweitpap:

1 liter karnemelk of melk, 125 g boekweitgrutten, snufje zout, boter, schenkstroop

Breng de melk of karnemelk aan de kook en voeg dan al roerend de boekweitgrutten en een snufje zout toe. Breng de melk of karnemelk opnieuw aan de kook en zet dan het vuur laag. Zorg dat je regelmatig even roert. Serveer de pap warm met een klontje boter en schenkstroop. Ook lekker met rozijnen erdoor.

Heb je nog wat boekweitpap over? Zet het een nachtje in de koelkast. De volgende dag kunt de boekweit met een klontje boter in de koekenpan opbakken. Ook weer lekker met een beetje schenkstroop.

Eet smakelijk!

Boekweitmeel, boekweitvlokken en boekweitgrutten kunt u verkrijgen bij een van onze verkooppunten of in onze webshop.